24 Ağustos 2012
Sayı: SİKB 2012/01 (34)

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkına yönelik kirli savaş tırmandırılıyor
Savaş tanrılarının barışını istemiyoruz!
BDSP’den Antep açıklaması
Sendikal ihaneti parçalama görevi
Devlet terörüne geçit vermeyelim!
Blokaj eylemine özel güvenlik terörü
Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun ile konuştuk
Micha, Türk Metal ihanetiyle son buldu
Metal İşçileri Birliği’nden açıklama
Deri-İş Sendikası ve DDSB’nin Trexta örgütlenmesindeki
Ali Bayram ile Trexta ve yaşanan süreç üzerine
Barış sorunu - V. I. Lenin
1 Eylül Dünya Barış Günü!
Grev katliamının arkasında sömürü cehennemi var!
Güney Afrika polisi katletti!
“Barometre fırtınayı gösteriyor!”
İşçiler hakları için eylemde!
Havayolu çalışanlarının grev sınavı
İşçilerden dinliyoruz: 16 ton
4+4+4 gerici eğitim sistemi
Hacıbektaş şenliklerinin gösterdikleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Güney Afrika polisi madencileri katletti!

Emperyalist sermaye ve onun hizmetindeki hükümetler, sömürü ve kölelik dayatmalarına karşı ayağa kalkan işçi ve emekçileri baskı ve zor yöntemleriyle sindirmeye çalışıyor. Bunun son örneği ise Güney Afrika’da maden işçilerinin grevi sırasında yaşandı. Güney Afrika devleti, hakları için bir haftadır grev yapan maden işçilerini hunharca katletti.

Günlerce, Güney Afrika devletinin baskı ve engellemelerine rağmen grevlerini sürdüren işçiler, Lonmin Marikana madeninin bulunduğu bölgede toplandı. Polis önce biber gazı ve plastik kurşunlarla işçilere müdahale etti. Hızını alamayan Güney Afrika polisi işçilere vahşice saldırdı.

Eylemci işçileri kurşuna dizen Güney Afrika polisi, “ellerinde kesici aletler bulunduğu” bahanesiyle 30 madenciyi katletti. Polisin azgınca saldırısı sırasında yaralanan maden işçilerine ise uzun süre müdahale edilmeyerek işçiler ölüme terk edildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ise katliam sonrası timsah gözyaşları dökerek “demokrasi” aldatmacasını devreye soktu. Zuma sorumluların cezalandırılacağını konuyu araştırmak için komisyon görevlendirildiğini açıkladı. Ülkenin “şok ve acı” içinde olduğunu belirterek 19-26 Ağustos arasındaki haftayı bir hafta ulusal yas ilan etti.

Greve yönelik saldırganlık sürdürülüyor

Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düşük ücret dayatmalarına karşı 10 Ağustos’ta greve başlayan 3 bin maden işçisi çeşitli defalar polisle çatışmaya girmiş ve saldırılar sırasında birçok işçi katledilmişti. Çatışmalar nedeniyle İngiliz sermayeli şirket platin üretimine ara vermek zorunda kalmıştı. Güney Afrika, dünyada bilinen platin kaynaklarının yüzde 80’ini barındırıyor.

Grevci işçilerin 34’ünün polis tarafından katledilmesi sonrası şimdi de işten atma tehdidi öne sürüldü. Maden işçilerinin daha iyi bir ücret için çıktıkları greve azgınca saldıran Lonmin maden şirketi devlet desteğiyle pervasızlığı büyütüyor. İşçilerin taleplerini gözardı eden şirket işbaşı yapılmadığı takdirde işçileri işten atmakla tehdit etti. Şirketin iddiasına göre işçilerin %17-25’inin tekrar çalışmaya başladığı söyleniyor.

Katliam ve işten atma tehditlerine rağmen maden işçilerinin büyük çoğunluğu direnişte kararlı. Grevci maden işçilerinden Zachariah Mbevu, “Dönmemizi beklemek bize hakaret etmek demek. Pekçok arkadaşımız, meslektaşımız ölmüşken bizden işe devam etmemiz isteniyor. Asla.” sözleriyle eylemin süreceğini ifade etti. İşçiler 34 madencinin yasını tuttukları süre boyunca ve talepleri karşılanıncaya kadar grevi sürdüreceklerini ifade ediyor.

Dünyanın üçüncü büyük platin işletmecisi olan Lonmin şirketi polisin, greve katılmayan çalışanların işbaşı yapması için gereken “güvenli” ortamı sağladığını ve gönül rahatlığıyla işe dönebileceklerini açıkladı.

Lonmin madencilik şirketinde 25 bin kadrolu işçi ve taşeron şirkete bağlı olarak 10 bin madenci, çalışmakta. İşçilerin greve çıkışındaki temel talepleriyse 4-5 bin rand (484-605 ABD doları) olan maaşlarının 12.500 randa (1.512 dolara) çıkarılmasını istemek. Polisin katliamı sonrası 34 işçi ölürken en az 78 kişi yaralanmış, 250 kişi de tutuklanmıştı.

Kongo’da da işçi katliamı

Orta Afrika ülkesi Kongo’da bir altın madeninde meydana gelen göçükte 60 işçi katledildi.

Maden işçilerinin, yerin 100 metre altındaki madende can verdikleri belirtildi.

 

 

 

 

İşçi katliamına kınama

Güney Afrika’da grevci maden işçilerinin polis tarafından kurşuna dizilerek katledilmesine Tek Gıda-İş Sendikası tepki gösterdi.

Marikana’da bulunan Lonmin PLC platin madeninde grev yaparak hak arayan işçilerin polis tarafından katledilmesinin büyük bir nefretle karşılandığını belirten sendika, kapitalizmin tarihi boyunca, kar ve çıkarlar söz konusu olduğunda ne kadar zalim, kıyıcı ve gözü dönmüş hale gelebileceğinin en çarpıcı ve somut örneğinin bir kez daha görüldüğünü belirtti.

Sendikanın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Uluslararası emek dayanışması ve işçilerin birliği fikri temelinde Güney Afrika’da katliama kurban giden işçi kardeşlerimiz için yüreğimiz kanamaktadır.

Katliamcı Güney Afrika yönetimini, katil polisleri şiddetle ve nefretle protesto ediyor, kınıyoruz.

Grevci işçi kardeşlerimizi acılarını paylaşırken, mücadelelerine tüm gücümüzle destek olacağımızı ilan ediyoruz.”


 

 

 

Kıbrıs’ta süresiz grev

İngiliz üslerindeki uluslararası şirket “SODEXO” bünyesinde çalışan yaklaşık 80 işçi, patronun keyfi tutumu ve tek taraflı kararları nedeniyle 20 Ağustos’tan itibaren süresiz greve başladı.

Haravgi gazetesi “SODEXO’da Süresiz Greve” başlıklı haberinde çalışanları temsil eden SİKSKA-PEO, EESİİ-SEK, ASİTEV-POAS ve TÜRKSEN sendikalarından yapılan açıklamaya göre, SODEXO Cyprus Ltd. çalışanlarının, şirketle olan sorunlarının çözülmesi için sendikal örgütlerin çabalarının, patron tarafının uzlaşmaz tutumundan ötürü başarısızlığa uğradığını kaydetti.

Sendikaların, şirketin, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın” arabulucu önerisiyle ulaşılan anlaşmadan caydığını ve maaşların düşürülmesi, işten çıkarmalara ilişkin mantıksız önerilerle geri döndüğünü söylediğini yazan gazete, şirketin imzasının toplu sözleşmeden geri çekilmesiyle dün hemen bir toplantı gerçekleştirildiğini ve süresiz grev önlemlerinin alınmasına karar verildiğini aktardı.

Habere göre SİKSKA-PEO’dan Neofitos Timinis, patron tarafı tek taraflı kararlarını yeninden gözden geçirene ve üzerinde anlaşmaya varıldığı gibi toplu sözleşmeyi uygulayana kadar grevin devam edeceğini ifade etti.

 

 

 

Pussy Riot’a suçlama

Rusya’da gerici rejimin şefi Vladimir Putin’i, yeniden göreve geldiği Mart ayındaki seçimler öncesinde protesto ettiği için tutuklanan kadın rock grubu Pussy Riot solistleri, ‘dine yönelik nefretten kaynaklanan holiganlıktan suçlu’ bulundu.

Grup üyeleri Maria Alyokhina, Nadezhda Tolokonnikova ve Yekaterina Samutsevich; Şubat ayında mini etek ve maskeyle çıktıkları bir oyunda, “Bakire Meryem, Putin’i başımızdan defet!” diyerek şarkı söylemiş ve gösterilerinin ardından tutuklanmıştı.

Tolokonnikova, 20 Temmuz’da başlayan mahkemenin ilk duruşmasında, “Rus Ortodoks Patriki’nin Putin iktidarına verdiği destekten duydukları memnuniyetsizliği ifade etmek istediklerini” söylemişti.

Rusya’nın dört bir yanında sanatçı ve aydınlardan büyük destek gören grup üyelerine, en son olarak ünlü İngiliz şarkıcı Sting ile Madonna ve ünlü müzik grupları Red Hot Chili Peppers ile Franz Ferdinand’da destek vermişti.